Popis
Nominal Zmes na chlieb s pohánkovou vlákninou 
Zmes na chlieb pre zdravie s celozrnnou pohánkou je nepochybne unikátny výrobok, ktorý bol v roku 2008 ocenený na Medzinárodnom potravinárskom veľtrhu Salima v kategórii TRENDY.
Svojou štruktúrou, farbou i chuťou je podobný tmavým typom chleba a spĺňa všetky náročné požiadavky nielen pre bezlepkovú, ale aj pre diabetickú diétu. Má priaznivý glykemický index a vysoký obsah vlákniny, najmä z celozrnnej pohánky.
Okrem lepku neobsahuje táto zmes NOMINAL ani mlieko, vajcia, arómy, umelé farbivá či konzervanty a spĺňa požiadavky zákazníka na zdravý a chutný chlieb.
Základná príprava:
-
500g zmes
-
440ml vody
-
20ml oleja
-
13g čerstvého droždia
Postup pre prípravu chleba v domácej pekárni: Na dno nádoby na pečenie patria tekuté suroviny – voda a olej. Do nich rozdrobte čerstvé droždie a pridajte zmes na chlieb. Odporúčaná dávka droždia v spojení s vodou izbovej teploty sa týka 2-hodinových programov “gluten free” či sprint (ETA). Pri ostatných pekárňach si musíte nájsť svoj spôsob pečenia. Pokiaľ z pekárne vychádza chlieb nevykysnutý (prepadnutý s veľkými nerovnomernými pórmi), znížte dávku droždia, alebo použite chladnejšiu vodu. Ak máte opačný problém a chlieb je prekysnutý s prípadnými prasklinami, použite teplú vodu alebo viac kvasníc.
Postup pre pečenie v bežnej rúre: Vymiešajte cesto podľa návodu. Pretože si dobu kysnutia strážite sami, môžete dávku droždia zvýšiť na 15g / 500g zmesi. Cesto nechajte chvíľu odstáť a potom vložte do dôkladne vymastenej formy. Tá by mala byť naplnená maximálne do 3/5, aby malo cesto priestor na kysnutie. Pre ľahšie spracovanie cesta použite naolejované dlane. Z cesta môžete vytvarovať valec, obaliť ho napríklad v slnečnicových semienkach a následne vložiť do formy. Chlieb nechajte kysnúť 45-60 minút pod vlhkou utierkou, aby povrch neskôrnatel. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 60 min. Ak sa vám bude zdať, že povrch chleba rýchlo tmavne, prikryte ho včas alobalom. Po upečení hneď vyklopte, ale krájajte až po vychladnutí.
VÝROBCA
Za viac než 25 rokov existencie firmy Nominal založenej v roku 1993, sú pre spoločnosť inšpiráciou hlavne zdravé rozhodnutia. Spoločnosť Nominal dbá predovšetkým na kvalitu surovín, z ktorých si niektoré dokonca sami pestujú. Je faktom, že Nominal patrí k priekopníkom vo výrobe bezlepkových potravín nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Ich cieľom je urobiť zákazníkom život pestrejším. Neraz sa v duchu svetových trendov a nových stravovacích zvykov ukazuje, že produkty Nominal používajú nielen ľudia s potravinovým obmedzením, ale taktiež tí, ktorí svoj organizmus nechcú zbytočne zaťažovať.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.